De zes stappen om je huis te verduurzamen

Je leest het overal: stijgende energieprijzen, torenhoge energierekeningen en huishoudens die lastig kunnen rondkomen. Eén van de maatregelen om de kosten zoveel mogelijk binnen de perken te houden is (naast het prijsplafond) je huis verduurzamen. Nu zijn er vele mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te treffen en om je huis te verduurzamen. In dit artikel nemen we je mee door de verschillende opties.

Je huis verduurzamen levert namelijk direct een lagere energierekening op, maar het verduurzamen van je woning vraagt vaak om aanpassingen. Dit kan een behoorlijk kostenplaatje worden met aanzienlijke investeringen. Dan is soms een lening of aanpassing op de hypotheek via een taxatie nodig. Wil je weten wat jouw opties zijn? Neem contact op met jouw Garantiemakelaar. Een advies over de woning, over besparingsaanpassingen of een taxatie is ons specialisme!

In dit artikel gaan we in op het verduurzamen van de woning, hoe isoleer je het huis en welke energiebesparende maatregelen kan je nemen voor een toekomstbestendig en duurzaam huis.

muur isoleren

Spouwmuur isoleren
Gem. kosten: € 2000,-
Gem. besparing per jaar: € 800,-

dak isoleren

Schuin dak isoleren
Gem. kosten: € 5000,-
Gem. besparing per jaar: € 1200,-

zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen
Gem. kosten: € 4000,-
Gem. besparing per jaar: € 500,-

warmtepomp installeren

Warmtepomp installatie
Gem. kosten: € 2500,- (incl. 50% subsidie)
Gem. besparing per jaar: € 350,-

hr++ isolatieglas

HR++ isolatieglas
Gem. kosten: € 2500,- (incl. €1300 subsidie)
Gem. besparing per jaar: € 500,-

Vloer isoleren

Vloer isoleren
Gem. kosten: € 1300,- (incl. €500 subsidie)
Gem. besparing per jaar: € 300,-

Spouwmuur isoleren

Vooraf aan het implementeren van allerlei nieuwe energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, moet de woning de warmte kunnen vasthouden. Zonder isolatie tussen de spouw kan gemiddeld al snel 20 à 25% van de warmte verloren gaan. Het isoleren van de spouwmuur wordt gedaan door verschillende materialen, zoals EPS korrels of glaswol. Hier zit wel een prijskaartje aan. De kosten van muurisolatie moeten ten opzichte van de besparingen over de lange termijn wel voor je lonen. De kosten kunnen nogal variëren, idem het rendement, maar het feit is dat het isoleren van de spouwmuur met isolatie aanzienlijke besparing oplevert.

Schuin dak isoleren

Warmte stijgt en kan via een schuin dak op de bovenverdieping gemakkelijk de woning verlaten, wat al snel een veel hogere energierekening tot gevolg heeft. Als een stop om het warmteverlies van het huis tegen te gaan is het isoleren van een schuin dak dan ook zeer aan te bevelen. Een beetje doe-het-zelver kan via de binnenkant tegen het schuine dak isolatie aanbrengen. Om het dakisoleren af te werken kan je gipsplaten gebruiken en stuc. Zo hoeft zelf het dak isoleren niet al te duur te zijn, omdat veel van de dakisolatie kosten zit in arbeidsloon. Verder liggen veel van de dakisolatie kosten in de keuze van materialen, kwaliteit en de isolatiewaarde. Hierin kan gekozen worden voor glaswol tot complete kant en klare geïsoleerde dakplaten. Met energieprijzen die steeds hoger worden is het dak laten (of zelf) isoleren een investering die de zeker de moeite waard kan zijn.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op het dak van huizen zie je tegenwoordig steeds meer. Het plaatsen van zonnepanelen brengt wel wat vragen met zich mee. Bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen zijn er nodig zijn en welke afmetingen aan zonnepanelen er passend zijn voor een dak. Een juiste monteur / installatiebedrijf helpt je hierbij op weg. Vanuit financieel oogpunt is het belangrijk om te kijken of je een lening voor zonnepanelen nodig hebt of niet. Het totaalplaatje voor zonnepanelen kan namelijk behoorlijk oplopen.

Een grote hoeveelheid aan zonnepanelen kan ervoor zorgen dat je honderden euro’s op jaarbasis bespaart. En nu kan zelfs de BTW bij installatie teruggevorderd worden. Zonnepanelen op je eigen huis kent een terugverdientijd van 6 à 7 jaar. Wat deze duurzame investering nog eens zeer aantrekkelijk maakt.

Warmtepomp installatie

Om de voordelen van de warmtepomp te benutten moet je eigen huis eerst voldoende geïsoleerd zijn. Een warmtepomp installatie werkt namelijk volgens het lagetemperatuurverwarming principe. Dat houdt in dat het water van een warmtepomp tussen de 50-55 graden wordt verwarmt. Terwijl de standaard cv-ketels een aanvoertemperatuur kennen van 60 tot 80 graden Celsius.
Is je huis nog niet voldoende geïsoleerd? Dan kan je beter kiezen voor hybride warmtepompen.

De kosten van een warmtepomp en installatie zijn aanzienlijk, maar gelukkig is er subsidie op een warmtepomp mogelijk. De hoogte van deze ISDE subsidie voor een warmtepomp is afhankelijk van het soort en het vermogen van de warmtepomp. Met de torenhoge gasrekeningen is dit hét moment om eens alle voordelen en nadelen van een warmtepomp op een rij te zetten. Houd rekening met de kosten van een warmtepomp, vervangingstermijn en de subsidieregelingen en je kunt er voor een lange tijd tegen lage kosten warmpjes bij zitten.

HR++ Isolatieglas

Ramen – zeker bij jaren 70 woningen – hebben grote glasoppervlakten. Het behoeft weinig uitleg dat er veel kou via het glasoppervlakte kan binnendringen. Om dat tegen te gaan is isolatieglas een goede optie. 

Isolatieglas kan uit twee of drie lagen glas bestaan, tussen de lagen glas is een isolerende ruimte. In deze isolerende ruimte bevindt zich edelgas of droge lucht, waardoor de warmte kan niet door het glas ontglippen. Zo blijft de kou buiten het huis, wordt er minder gas gestookt en zijn er lagere energiekosten. HR++ isolatieglas is één van deze soorten dubbele beglazing en kent de beste isolatieprestatie afgezet tegen de investering. HR++ isolatieglas wordt ook wel hoogrendementsglas genoemd. Het heeft namelijk een reflecterende metaalcoating en isolerende gasvulling tussen de bladen glas. HR++ isolatieglas kan per m2 glas zo’n 24m3 aan gas op je kosten gaan besparen. De combinatie van HR++ isolatieglas en spouwmuurisolatie levert echt grote besparingen op je gasrekening.

Vloer isoleren

Vanaf de onderkant isoleren

Een vloer isoleren zonder kruipruimte wordt lastig. Hier leggen we meer over uit bij ‘(houten) vloer isoleren van bovenaf’ in onderstaande opsomming. De vloer isoleren vanaf de onderkant kan wanneer de kruipruimte tenminste 45 cm hoog is. We zetten voor het isoleren van de vloer de mogelijkheden en kosten op een rijtje.

Als er geen isolatie is dan kan de kou vanuit de kruipruimte eenvoudig naar de verwarmde ruimte stromen. Ga je een vloer via de kruipruimte isoleren dan zal het isolatiemateriaal aan het plafond van de kruipruimte vastgemaakt moeten worden. Ruwweg zijn er 3 manieren om de de vloer te isoleren vanaf de onderkant.

Vloerisolatie platen
Hard plaatmateriaal wat ter plekke op maat moet worden gemaakt. De isolatieplaten bestaan uit PUR, EPS, XPS of PIR.

Vloerisolatie deken
Zelf de vloer isoleren? En heb je een houten vloerconstructie dan wordt rotswol dekens of glaswol aanbevolen.

Vloerisolatie schuim
Goedkoop je vloer isoleren? En heb je veel kabels en leidingwerk in de kruipruimte? Dan is het toepassen van schuim (PUR of bij hout Lcynene) de beste oplossing. Daarnaast gaat het snel en scheelt het arbeidsloon. Je hoeft tenslotte niet te meten, op maat maken en te monteren.

De kosten bedragen 15 à 40 euro per m2. De bedragen zijn excl. BTW en inclusief het plaatsen.

Vanaf de bovenkant isoleren

Je vloer isoleren zonder kruipruimte? Dan moet het isoleren van de vloer vanaf de bovenkant. Een vloer van bovenaf isoleren betekent dat je jouw bestaande begane grondvloer moet uitbreken om isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Dat vereist breekwerk. Eventuele leidingen kunnen de klus bemoeilijken. Ook moet je na de isolatiewerken een nieuwe vloerbedekking voorzien. Bovenop de bestaande vloer een isolatielaag en een nieuwe vloerbedekking plaatsen is ook een optie, maar dat neemt al snel veel ruimte in. De vloeropbouw is bij deze werkwijze namelijk een groot aandachtspunt.

De kosten om de vloer te isoleren hangt af van gekozen methode, topvloer na isoleren en de impact op de gehele begane vloer van de woning. Ruwweg zijn er twee manieren om zelf of je vloer te laten isoleren:

Vloerisolatie platen
Dit zijn platen die een hoge drukvastheid kennen. Het materiaal bestaat uit PIR, PUR, XPS en EPS.

Vloerisolatie schuim
Dit werkt het meest eenvoudig en snel. Het materiaal is meestal PUR en trekt in een keer een dichte isolatieschil.

De kosten zijn hetzelfde als de vloer isoleren vanaf de kruipruimte. Het grote verschil is dat bij een vloer isoleren van bovenkant er meer kosten zijn door het uitbreken van de oude vloer, nieuwe topvloer, deuren en plinten aanpassen.


Verduurzamingshypotheek

In dit artikel zijn slechts zes mogelijkheden om de woning te verduurzamen doorgenomen. Deze – en andere mogelijke – aanpassingen om de woning te verduurzamen vereisen soms forse investeringen. Ben je van plan om je woning duurzaam te verbouwen? Dan kan een extra hypotheek nodig zijn. Je hebt dan namelijk een waardebepaling / taxatie van de huidige woning nodig. Juist dan is jouw Garantiemakelaar een goede adviseur bij het verduurzamen en waardeontwikkeling van de woning.

Een Garantiemakelaar kijkt met je mee naar de huidige staat en waarde van de woning nu en na verduurzaming. Wil je meer weten? Neem dan contact op met ons. Graag maken wij een afspraak, informeren over de mogelijkheden en zorgen voor een gedegen taxatie van uw woning.