Laat je woning goed achter tijdens vakantie

De vakantieperiode is in volle gang en de temperaturen zijn er eindelijk ook naar. Een groot gedeelte van Nederland maakt zich, net als jij wellicht, op voor een paar weken weg. Heerlijk om even weg te zijn natuurlijk, maar belangrijk ook om je huis goed achter te laten voor zo’n periode zonder bewoners. Wij geven je een aantal tips.

#1. Wijs een verzorger aan

Of je nu planten hebt of katten. Een huis heeft verzorging nodig als jij weg bent. Geef iemand daarom een huissleutel (ook handig in geval van problemen) en spreek af dat deze persoon af en toe even je post weghaalt, je planten water geeft en indien nodig je huisdieren verzorgt. Laat je vakantieadres en contactgegevens ook zeker achter bij deze persoon, mocht er iets zijn dan kunnen ze je altijd bereiken.

#2. Laat je woning schoon achter

Om straks in een lekker fris huis thuis te komen is het belangrijk om je woning schoon achter te laten. Leg bijvoorbeeld wat luchtverfrissers in huis, zorg dat je nog even goed stofzuigt en werk hopen was weg (stapels onfrisse kleding kunnen alleen maar meer gaan stinken). Nog beter, heb je een schoonmaker of een hele lieve schoonmoeder, laat iemand dan even je woning schoonmaken vlak voordat je terugkomt.

#3. Voorkom blikseminslag

Ondanks dat de kans dat bliksem inslaat vrij klein is kan het geen kwaad om je erop voor te bereiden. Trek zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact, of schakel zelfs wat stoppen uit. Pas wel op dat je niet je koelkast en vriezer zonder stroom laat zitten, want dan is de kans groot dat je keuken een waterballet wordt.

#4. Inbraakpreventie

Het spreekt voor zich dat je er alles aan doet om inbraak te voorkomen tijdens je afwezigheid. Zorg dus dat alles goed gesloten is, je gebruikt maakt van een tijdschakelklok, je gordijnen niet potdicht zijn en blijven en je huis er enigszins “geleefd’ uitziet. Indien je geen huisdieren hebt kan een alarm ook een fijn idee zijn.

#5. Laatste check

Is het dan eindelijk zo ver? Loop dan even in alle rust nog een rondje door je huis. Alles goed gesloten? Geen waardevolle spullen in het zicht? Geen onnodige elektrische apparaten aan? Voldoende eten voor je huisdier?

Fijne vakantie!